Διαφήμιση
GreekEnglish (United Kingdom)

Διημερίδα του Κλάδου Τέχνης & Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, 25-26 Νοεμβρίου 2016, Ινστιτούτο GOETHE

Πρόγραμμα διημερίδας 25 και 26 Νοεμβρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία- κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική»
«Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο»

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για ένατη συνεχή χρονιά διοργάνωσε το ετήσιο αφιέρωμα στον κινηματογράφο σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με θέμα «Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο». Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται όπως κάθε χρόνο με την ομώνυμη διημερίδα που συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Γκαίτε στο χώρο του Ομήρου 14-16. 

Περισσότερα...

 

Ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας πληροφορήθηκε με οδύνη τον θάνατο του Καθηγητού, Ακαδημαϊκού και επιφανούς ψυχιάτρου Κώστα Στεφανή, που τίμησε την επιστήμη μας, προσέφερε πολλές υπηρεσίες στην Ελληνική Ψυχιατρική και την Ελληνική κοινωνία και διακρίθηκε για το ήθος του και την αφοσίωσή του στα ανθρωπιστικά ιδανικά, και απεφάσισε :

1. Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στην κηδεία του εκλιπόντος
2. Να κατατεθεί το ποσόν των 200,00 ευρώ, υπέρ του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.) 

 

 

Δωρεές

Στη μνήμη του Καθηγητού – Ακαδημαϊκού Κώστα Στεφανή, ο Γιώργος και η Γαβριέλλα Χριστοδούλου κατέθεσαν το ποσό των 200 ευρώ, υπέρ των σκοπών της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

 

Κώστας Στεφανής

Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι,

Σας γράφω για να σας πληροφορήσω ότι έφυγε από την ζωή ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής, αναμορφωτής της Ψυχιατρικής Επιστήμης στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Ο Καθηγητής Στεφανής υπήρξε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο (θέση στην οποία είχα την τιμή να τον διαδεχθώ), Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέρα όμως από τα αξιώματα, αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η στενή και θερμή συναισθηματική σχέση του με την οικογένειά του , τους φίλους του και τους συνεργάτες του.

Το κενό από την απουσία του είναι δυσαναπλήρωτο. Καλό του ταξίδι!

Γιώργος Χριστοδούλου
Ομοτ. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Prof. George Christodoulou 

 

Ανακοίνωση

Με βαθειά θλίψη η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Κώστα Στεφανή (1928-2016).

Δεν είναι η στιγμή για να γίνει ο απολογισμός του έργου του, όμως η παρουσία του έχει σφραγίσει την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και την ελληνική κοινωνία.
Δάσκαλος και εμπνευστής των περισσότερων από εμάς , έγινε ο φορέας της επιστημονικής ανανέωσης , αλλά και ισχυρός συντελεστής της ανανέωσης των ψυχιατρικών θεσμών, της λειτουργίας τους κοντά στις ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας.

Απόφοιτος της Iατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτωρ, συνέχισε την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, όπου είχε αρχίσει την ειδικότητα της Νευρολογίας-Ψυχιατρικής το 1954. Αναβάθμισε καθοριστικά την υπάρχουσα λειτουργία του και ίδρυσε σειρά από νέες εργαστηριακές, ερευνητικές και κλινικές μονάδες, με έμφαση στις εναλλακτικές προς την κλειστή νοσηλεία (π.χ. Νοσοκομείο Ημέρας, Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ΚΕΠ και του Βύρωνα-Καισαριανής). Αφυπηρέτησε το 1996.

Διετέλεσε πρόεδρος πολλών επιστημονικών εταιρειών και δημόσιων επιτροπών στην Ελλάδα. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (1983-1990).Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Χωρίς ακόμα να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την απουσία του , εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας