"ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ"

Τριμηνιαία έκδοση της
Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Περιοδικό ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

 

34η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Διημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιάτρων» 19-21/10/2018

Φωτογραφίες

"Τα Νέα της ΕΨΕ"
Περιοδική Ενημερωτική Έκδοση
TaNeaEPSE

Φωτογραφίες από το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Διαφήμιση

4oPsychFarm

Διαφήμιση
Διαφήμιση

3oPsychofarma

Διαφήμιση
GreekEnglish (United Kingdom)

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας

Αθήνα 24/9/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με την ευκαιρία και σε συνέχεια των δημοσιευμάτων σχετικά με γνωστή υπόθεση που απασχόλησε το Πανελλήνιο και γενικότερα τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα κάτωθι.

Το ποσοστό αναπηρίας μπορεί να προκύπτει από τη συμπτωματολογία και την εξέλιξη μέσα στο χρόνο μιας νόσου ή διαταραχής ή να προκύπτει από τη συνάθροιση μικρότερων ποσοστών από διαφορετικές νόσους ή διαταραχές. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα ΚΕΠΑ έχουν την δυνατότητα να κρίνουν μόνο στη βάση των κατατεθειμένων πιστοποιητικών και από την συνοπτική εξέταση του ασθενούς. Το σύστημα αξιολόγησης των ΚΕΠΑ είναι προσαρμοσμένο στην εκτίμηση των ποσοστών αναπηρίας που σχετίζονται με την ικανότητα προς εργασία και τη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων. Η διεύρυνση της χρήσης των ποσοστών αναπηρίας για την αποφυλάκιση κρατουμένων απαιτεί ιδιαίτερα κριτήρια που δεν υπάρχουν και απαιτείται η συμμετοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για να οριστούν.

Η ιδιαίτερη αναφορά στην ψυχική νόσο σε πιστοποιήσεις αναπηρίας θέτει προς συζήτηση δύο σημαντικά προβλήματα:

- Την τρέχουσα πεποίθηση ότι οι ψυχικές νόσοι ή διαταραχές δεν έχουν σαφή και ξεκάθαρη διάγνωση. Με την κλινική εξέταση, το ιστορικό, την πορεία και τη χρήση των σύγχρονων ταξινομητικών συστημάτων καταλήγουμε σε έγκυρες διαγνώσεις. Ως προς την ψυχιατρική διάγνωση η οποία τίθεται σε έναν ασθενή ο κάθε ειδικευμένος ιατρός φέρει ακέραια την ευθύνη, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες

- Τον ανυπόστατο στιγματισμό των ειδικών ψυχικής υγείας ως μειωμένης επιστημονικότητας, ο οποίος αντανακλά το στιγματισμό της ψυχικής νόσου και των ψυχικά πασχόντων. Τονίζουμε ότι οι ψυχίατροι έχουν ως καθήκον την ολιστική, ψυχολογική όσο και σωματική φροντίδα των ασθενών τους και είναι οι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για να το πράξουν

Η συγκεκριμένη υπόθεση προβληματικής χρήσης μιας ευεργετικής πρόβλεψης του νόμου απαιτεί την άμεση ανάληψη της ευθύνης για την αποσαφήνιση και βελτίωση του σχετικού συστήματος πιστοποίησης. Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία είναι παρούσα σε αυτή την προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2018 14:57)