"ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ"

Τριμηνιαία έκδοση της
Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Περιοδικό ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

 

34η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Διημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιάτρων» 19-21/10/2018

Φωτογραφίες

"Τα Νέα της ΕΨΕ"
Περιοδική Ενημερωτική Έκδοση
TaNeaEPSE

Φωτογραφίες από το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής

Διαφήμιση

4oPsychFarm

Διαφήμιση
Διαφήμιση

3oPsychofarma

Διαφήμιση
GreekEnglish (United Kingdom)

Δελτίο Τύπου της Συνέντευξης Τύπου 6/10/2011, επʼ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας

Δελτίο Τύπου της Συνέντευξης Τύπου 6/10/2011, επʼ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. (Αρχείο pdf ~ 0.6Mb) 

 

Επιστολή Καθηγητού κ. Γ. Χριστοδούλου, Υπευθύνου Διεθνών Σχέσεων

Σεπτέμβριος 2011
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μερικά θέματα που σχετίζονται με τις
διεθνείς σχέσεις της Εταιρείας μας.
1.       Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Μόλις τελείωσε το εντυπωσιακό αυτό Συνέδριο που φέτος έγινε στο Μπουένος
Άιρες της Αργεντινής με συμμετοχή περίπου 15.000  ψυχιάτρων από όλο τον κόσμο. Στις εκλογές που έγιναν στα πλαίσια του Συνεδρίου εξελέγη πρόεδρος
για την μεθεπόμενη τριετία ο Dinesh Bhugra, πρώην πρόεδρος του Royal College of Psychiatrists. Η Ελληνική παρουσία ήταν αρκετά εμφανής, όχι όμως όσο άλλες χρονιές, ίσως λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.
2.       Anthology of Greek Psychiatric Texts
Το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε από την Εταιρεία μας το 2006 στα Ελληνικά αποφασίστηκε να μεταφρασθεί στα Αγγλικά με μερικές προσθήκες και εισαγωγικά άρθρα από τους υπευθύνους της έκδοσης Δημήτρη Πλουμπίδη, Θανάση Καράβατο και Γιώργο Χριστοδούλου και να διανεμηθεί σε 10.000 αντίτυπα στους συναδέλφους από όλο τον κόσμο που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Μπουένος Άιρες. Το ίδρυμα Βουδούρη χρηματοδότησε αυτή την προσπάθεια, η πρεσβεία μας στο Μπουένος Άιρες και ο πρέσβης κ. Μιχαήλ Χριστίδης διευκόλυναν τον εκτελωνισμό των βιβλίων (ώστε να μην πληρώσουμε το τεράστιο ποσό που μας ζητήθηκε) και οργάνωσαν μια καταπληκτική δεξίωση για την προβολή του βιβλίου στην πρεσβευτική κατοικία (που είναι γνωστή σε πολλούς από μας από προηγούμενο εκπαιδευτικό ταξείδι) ο καθηγ. Roger Montenegro μας έφερε σε επαφή με τον εκδοτ. Οίκο Salerno που ανέλαβε την διανομή του βιβλίου και με την αρμονική συνεργασία όλων αυτών αλλά και με αρκετό κόπο και προσωπική εργασία καταφέραμε να φέρουμε σε ευτυχές πέρας μια προσπάθεια που, όπως καταλαβαίνετε, είχε πέραν του επιστημονικού και εθνικό σκοπό.
Γι’ αυτό άλλωστε επιμείναμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, παρά τις πολλές αντιξοότητες. Το βιβλίο (" Anthology of Greek Psychiatric Texts") έγινε δεκτό με πολύ θετικά σχόλια από όλους. Επειδή διατέθηκαν όλα τα αντίτυπα στην Αργεντινή και δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα, το έχουμε  ανεβάσει στην ιστοσελίδα της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων ( <http://www.paeeb.com> ) όπου μπορείτε να το βρείτε ("editions"). Σύντομα θα μπει και στις ιστοσελίδες της Εταιρείας μας και της WPA, υπάρχει δε πρόθεση από τον οίκο  Salerno  της Αργεντινής να μεταφρασθεί και στα Ισπανικά.
3.       Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχικής Υγιεινής, Cape Town, South Africa
Το Συνέδριο αυτό οργανώνεται από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2011 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής (World Federation for Mental Health). Θα θυμόσαστε ίσως ότι το προηγούμενο παγκόσμιο συνέδριο είχε οργανωθεί από την Εταιρεία μας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2009. Στο Συνέδριο του Cape Town θα γίνουν και εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Υπενθυμίζω ότι η Εταιρεία μας είναι από αρκετό καιρό μέλος της Ομοσπονδίας με δικαίωμα ψήφου.
4.       Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10 Οκτωβρίου 2011
Η ημέρα αυτή, που έχει θεσπισθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής, εορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Όπως ίσως θυμάστε, πέρσυ είχαμε οργανώσει μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου εκτός από τις ομιλίες των εκπροσώπων της Εταιρείας μας και της Ομοσπονδίας είχαμε και μια συναυλία με την Φωτεινή Δάρρα και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Φέτος, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αποφασίστηκε να γίνουν οι ακόλουθες δύο, μετριοπαθέστερες, εκδηλώσεις :
• Μια συνέντευξη τύπου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τις δύο Ψυχιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα γραφεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Παπαδιαμαντοπούλου 11, 4ος  όροφος την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή πολλών συνεργαζόμενων φορέων
• Μια επιστημονική εκδήλωση αποτελούμενη από δύο στρογγύλες τράπεζες, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Δαφνί, την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 13.30
Και στις δύο εκδηλώσεις, ιδίως όμως στη δεύτερη, που θα γίνει σε μεγαλύτερο
χώρο, είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή μελών της Εταιρείας μας.
Με πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Χριστοδούλου
Σεπτέμβριος 2011 
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μερικά θέματα που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις της Εταιρείας μας.

Περισσότερα...

 

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10 Οκτωβρίου 2011

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
σε συνεργασία με το
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «ΔΑΦΝΙ»
επ’ ευκαιρία της
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα
«Η κατάσταση σήμερα και η προοπτική στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία
και στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων»
που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «ΔΑΦΝΙ»
την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011, και ώρα 10.00 π.μ.

HPAΗ Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «ΔΑΦΝΙ» επ’ ευκαιρία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
σας προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα 

«Η κατάσταση σήμερα και η προοπτική στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων»

που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «ΔΑΦΝΙ» την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011, και ώρα 10.00 π.μ.

Πρόγραμμα-Πρόσκληση

 

Επιστολή κ. Χ. Βαρουχάκη

Επιστολή κ. Χ. Βαρουχάκη. "Θέμα: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της περί ακούσιας νοσηλείας ψυχικά πασχόντων νομοθεσίας και επιπτώσεις της ηθικής και οικονομικής κρίσης στους ψυχικά πάσχοντες. Σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις"

 

20th European Congress of Psychiatry, 3-6 March 2012, Prague, Czech Republic

EPA Logo20th European Congress of Psychiatry, 3-6 March 2012, Prague, Czech Republic 

"Beyond Diversity, Towards Harmony"

info: www.epa-congress.org