Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σκοπός της ΕΨΕ είναι η προαγωγή της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα, η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας των ελλήνων ψυχιάτρων τόσο μεταξύ των όσο και με τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών καθώς και με τις άλλες ιατρικές ή μη ειδικότητες που σχετίζονται με την Ψυχιατρική.

Εγγραφή ΜέλουςΤα Νέα της ΕΨΕ
Image link

Ανακοινώσεις

Ψυχική υγεία FAQ

Πως μπορώ να επισκεφτώ έναν Ψυχίατρο;

Εάν χρειάζεστε να επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Επικοινωνήστε με ένα κέντρο ψυχικής υγείας της περιοχής σας: Η πρώτη επαφή σας θα πρέπει να είναι με κάποιο ειδικό Ψυχίατρο . Εκείνος μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να παρέχει συμβουλές σχετικά με το τι χρειάζεστε (φάρμακα ψυχοθεραπεία, ή επίσκεψη σε άλλη ιατρική ειδικότητα)
 • Επικοινωνήστε με τον Οικογενειακό Σας Ιατρό: Σε περίπτωση μη ύπαρξης Ψυχιάτρου σε ακτίνα 30χλμ , η πρώτη επαφή σας θα πρέπει να είναι εναλλακτικά μόνο με τον οικογενειακό σας ιατρό σας. Ο ΟΙ μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να παρέχει συμβουλές σχετικά με την πρόσβαση σε ειδικευμένη βοήθεια από έναν ψυχίατρο.
 • Αναζήτηση σε Ιατρικούς Καταλόγους: Μπορείτε να αναζητήσετε ψυχιάτρους σε ιατρικούς καταλόγους που είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο. Υπάρχουν ιατρικές πλατφόρμες και ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για ιατρούς σε διάφορες περιοχές.
 • Επικοινωνία με Ψυχίατρο από Τοπικό Νοσοκομείο: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό νοσοκομείο και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με ψυχίατρους που εργάζονται εκεί στα εξωτερικά ιατρεία. Τηλ ραντεβού 1535.
 • Επικοινωνία με Ψυχιατρική Κλινική: Υπάρχουν ειδικές ψυχιατρικές κλινικές που μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας. Μπορείτε να ψάξετε για ψυχιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή σας.Συνήθως όμως απαιτείται παρα[πομπή από Ψυχίατρο καθώς οι περισσότερες δεν έχουν τμήματα εξωτερικών ασθενών.
 • Ψυχιατρικά Ιδιωτικά Ιατρεία: Εάν το επιθυμείτε και έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να επιλέξετε να επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο σε ιδιωτικό ιατρείο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού καλώντας το ιατρείο απευθείας. .

Τι κάνω αν δεν είμαι ευχαριστημένος από τον Ψυχίατρό μου;

Όλοι δικαιούνται μια 2η γνώμη. Μπορείτε εύκολα να βρείτε κάποιον άλλο ή να μιλήσετε με τον οικογενειακό σας ιατρό για μια νέα σύσταση Ψυχιάτρου.

Ποια η διαφορά μεταξύ Ψυχιάτρου,Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπευτή και ομάδας Ψυχικής υγείας;

Ψυχίατροι

Ο ψυχίατρος είναι ένας επαγγελματίας με ιατρικά προσόντα που θα έχει περάσει 5-6 χρόνια εκπαίδευσης ως γιατρός.

Στη συνέχεια θα έχει εργαστεί ως Αγροτικός γιατρός γενικής ιατρικής και χειρουργικής για τουλάχιστον ένα χρόνο. Στη συνέχεια θα έχουν λάβει τουλάχιστον 5 χρόνια περαιτέρω εκπαίδευσης στη θεραπεία ατόμων με ψυχιατρικά – ψυχολογικά προβλήματα.

Ποιες είναι οι ειδικές δεξιότητες ενός ψυχιάτρου;

Ένας Ψυχίατρος θα εκπαιδευτεί για:

 • Να αξιολογήσει την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου μέσω του «βιοψυχοκοινωνικού» μοντέλου κατανόησης. Αυτό τονίζει τη σημασία των προηγούμενων εμπειριών, της οικογένειας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της εργασίας ενός ατόμου καθώς και τυχόν ιατρικών χαρακτηριστικών.
 • Να δώσει διάγνωση ψυχικής ασθένειας.
 • Να καθοδηγεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί ο ασθενής μια σειρά ψυχολογικών θεραπειών.
 • Συνταγογραφεί μια σειρά από φάρμακα
 • Μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από άλλους ένα άτομο με θέματα ψυχικής υγείας να ανακάμψει.Εκτός από αυτές τις «βασικές» δεξιότητες, ένας ψυχίατρος θα ειδικευτεί και θα αναπτύξει δεξιότητες στην εργασία με συγκεκριμένα προβλήματα που επηρεάζουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Ψυχολόγοι

Οι ψυχολόγοι έχουν πτυχίο ψυχολογίας. Οι Εξουσιοδοτημένοι Κλινικοί Ψυχολόγοι δεν είναι συνήθως ιατρικά εκπαιδευμένοι, (δεν έχουν τελειώσει ιατρική σχολή) αλλά έχουν αναλάβει μια μακρά και ισχυρή εκπαίδευση μετά το πτυχίο ψυχολογίας τους. Συνήθως η συμβολή τους είναι πολύ σημαντική , όταν μετά από παραπομπή από ψυχίατρο ή στο πλαίσιο πλάνου θεραπέιας αναλαμβάνουν την υποστήριξη συγκεκριμένων Ψυχικά πασχόντων.

Ασχολούνται κυρίως με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, ενεργούν, αντιδρούν και αλληλεπιδρούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψυχολογία, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Ψυχοθεραπευτές

Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ψυχίατρος, ψυχολόγος που έχει λάβει περαιτέρω εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία.

Εκτός από το να ακούει και να συζητά μαζί σας σημαντικά θέματα, ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να προτείνει στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων και, εάν είναι απαραίτητο, να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη στάση και τη συμπεριφορά σας.

Ομάδα ψυχικής υγείας στη κοινότητα

Η Ομάδα Ψυχικής Υγείας είναι μια κρατική ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας που συνεργάζονται για να βοηθήσουν άτομα με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ψυχικής υγείας. Όλα τα διαφορετικά μέλη έχουν διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων από κοινού. Ένα γνωστό και δυναμικό παράδειγμα είναι η ομάδα παρέμβασης των κέντρων πρώιμης παρέμβασης στη Ψύχωση.

Τι προσόντα έχει κάποια/ος ώστε να είναι ψυχίατρος;

Ένας εξειδικευμένος ψυχίατρος θα πρέπει να έχει πτυχίο ιατρικής μετά από 6ετή φοίτηση σε αναγνωρισμένη Ιατρική σχολή. Στη συνέχεια θα έχουν συμπληρώσει και άλλα 5 χρόνια εκπαίδευσης στην ειδικότητα στην ψυχιατρική.

Για να γίνουν Ειδικοί ψυχίατροι, πρέπει επίσης να αποκτήσουν Τίτλο ειδικότητας μέσω εξετάσεων όπως και να είναι πλήρως εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο που εργάζονατι και να είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Ειδικών τους.

Εκδόσεις

Διαβάστε το Περιοδικό Ψυχιατρική και τις υπόλοιπες έντυπες εκδόσεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Διαβάστε Περισσότερα
Image link
Image link

Τμήματα

Η ΕΨΕ λειτουργεί σε όλη τη χώρα και αναπτύσσει τοπικά τμήματα και τους τοπικούς κλάδους

Δείτε Τα Τμήματα ΜαςΔείτε Τους Κλάδους Μας

Οι Συνεργάτες Μας

World Federation for Mental Health
Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής
World Psychiatric Association
European Psychiatric Association
 Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Hellenic American Psychiatric Association
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών