Ανακοίνωση από τον Κλάδο “Ψυχογηριατρικής” για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, 21 Σεπτεμβρίου

Ανακοίνωση του κλάδου Ψυχογηριατρικής  της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer.

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα μεγάλο και πολύτιμο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.  Ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς και θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δεκαετίες.

Η συνεισφορά τους στην Ελληνική κοινωνία είναι τεράστια. Όχι μόνο η ιστορική συνεισφορά τους όσο ήταν νέοι αλλά και η ενεργή συνεισφορά τους στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Οι ηλικιωμένοι στηρίζουν την κοινωνία μας ποικιλότροπα. Οι ηλικιωμένοι στηρίζουν την ύπαιθρο χωρίς αυτούς μεγάλα τμήματα της χώρας θα ήταν ακατοίκητα. Αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού  σε δουλείες όπου υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών όπως οι αγροτικές. Ταυτόχρονα ταξιδεύουν, ψωνίζουν, διασκεδάζουν και γενικά δημιουργούν. Στα χρόνια της κρίσης με την οικονομική, ηθική και έμπρακτη συνεισφορά τους κράτησαν όρθια σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και τη χωρά. Η συνεισφορά τους σε όλα αυτά τα επίπεδα συνεχίζεται αμείωτη.

Αυτό το πολύτιμο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσο αφορά τη νοητική και την ψυχική τους υγεία.  Η άνοια αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, την κοινωνική συμμετοχή  και την επιβίωση των ηλικιωμένων. Πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια ενώ πρακτικά το σύνολο των ηλικιωμένων κινδυνεύουν από αυτή.  Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προστασία της ψυχικής και νοητικής υγείας των ηλικιωμένων καθώς και γύρω από τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της άνοιας και την το δυνατόν πιο έγκαιρη  ανίχνευση της και αντιμετώπιση της μπορεί να μειώσει την επίπτωση της και να βελτιώσει σημαντικά την πορεία την πρόγνωση της.

Η Ελληνική πολιτεία έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer το οποίο αποτελεί την επίσημη πολίτικη της χώρας για την αντιμετώπιση της άνοιας και ήδη εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα, ο Κλάδος Ψυχογηριατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας  μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρίες, είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους που στηρίζουν δράσεις για την  προστασία της νοητικής και ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων. Δράσεις που αφορούν όλα τα επίπεδα περίθαλψης από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ποικίλα ερευνητικά  προγράμματα που αφορούν όλο το φάσμα της νόσου από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως την αντιμετώπιση της νοητικής έκπτωσης των ηλικιωμένων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στα τελευταία στάδια της νόσου.

Με αφορμή την  21η  Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα  Alzheimer ας ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την πρόληψη την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νοητικής έκπτωσης και προαγωγής της ψυχικής υγείας  των ηλικιωμένων υπενθυμίζοντας στην Ελληνική κοινωνία ότι η βελτίωση της ψυχικής και νοητικής υγείας των ηλικιωμένων είναι στόχοι απολύτως εφικτοί.

O Πρόεδρος
Θεοφάνης Βορβολάκος

Οι Γραμματείς
Αντώνιος Πολίτης
Αναστασία Κώνστα