Ανακοίνωση για την συνεπιμέλεια

Ανακοίνωση για την συνεπιμέλεια

Το σχέδιο νόμου για το οικογενειακό δίκαιο σε ότι αφορά την συν επιμέλεια έχει προκαλέσει ευρύτατη συζήτηση και αντιδράσεις καθώς εισάγει έννοιες που μπορούν να διαιωνίζουν τις συγκρούσεις μιας διαλυμένης οικογένειας. Όπως τονίζει η νομική υπηρεσία της Βουλής το συμφέρον του παιδιού είναι νομική έννοια που εξειδικεύεται σε κάθε περίπτωση. Δηλώνουμε τον σοβαρό προβληματισμό μας για την σπουδή με την οποία συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ευρύτατος προβληματισμός για συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου που έχουν δημόσια διατυπωθεί. Επίσης, θεωρουμε απολύτως εκτός θεσμικής διαχείρισης, το γεγονός της απουσίας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, όσο και της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, της οποίας ανακοίνωση ακολουθεί, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Χωρίς την αρωγή των καθ΄ ύλη αρμόδιων επιστημονικών φορέων, οι όποιες αποφάσεις είναι μοιραίο να οδηγούν σε σύγχυση και δυσλειτουργικότητα


Ανακοίνωση Π/Ψ Εταιρείας

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην Ανάλυση των Συνεπειών Ρύθμισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», στο σημείο «Διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας από την έναρξη κατάρτισης της αξιολογούμενης ρύθμισης μέχρι την υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς» (σελίδα 13), πως υπήρξε συνεργασία των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας με την ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ.

Η αλήθεια είναι πως η ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ ουδέποτε κλήθηκε από την Πολιτεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ή άλλο αρμόδιο φορέα κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας να εκφράσει τις απόψεις της πάνω στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μας, με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, όρισε ειδικές επιτροπές παιδοψυχιάτρων με αντικείμενο τη μελέτη του νομοσχεδίου και απέστειλε δύο επιστολές με τεκμηριωμένες θέσεις στο θέμα αυτό (ΑΠ 86/16-11-2020), ΑΠ 6/26-2-2021). Ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση από τους Πολιτειακούς Θεσμούς.

Αναρωτιόμαστε, πώς μια μονομερής πρωτοβουλία από πλευράς μας μπορεί να θεωρηθεί «συνεργασία» και πώς επιβεβαιώνεται πως οι επιστολές που αυτοβούλως στείλαμε παρελήφθησαν και συμπεριελήφθησαν στη διαβούλευση; Το σημαντικότερο ερώτημα που μας προβληματίζει: γιατί αποκλείστηκε από τη διαβούλευση ο μοναδικός επιστημονικός κλάδος με ολοκληρωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη ειδίκευση στην ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων, και των οικογενειών τους;

Ζητάμε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποτυπωθεί η πραγματικότητα: Δυστυχώς, η ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ δεν κλήθηκε ως συνεργάτης κατά τη διαβούλευση του ως άνω νομοσχεδίου. Ήταν και είναι πάντα διαθέσιμη να συνεισφέρει στο πεδίο της ψυχικής υγείας των παιδιών , των εφήβων και των οικογενειών, και ελπίζει πως η Πολιτεία – έστω και την ύστατη στιγμή – θα αξιοποιήσει την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία των μελών της.

Για το Δ.Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος-Ένωσης Ψυχιάτρων
Παιδιών & Εφήβων

 

Πλήρες Δελτίο Τύπου