Ανακοίνωση του Επιτίμου Μέλους της ΕΨΕ κ. Χ. Βαρουχάκη
Το κείμενο που ακολουθεί αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΨΕ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Επίτιμου μέλους της ΕΨΕ, κου Χάρη Βαρουχάκη . Διευκρινίζεται ότι, οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον συγγραφέα του.   Ωρωπός 21 Νοεμβρίου 2022 Περί Μ.Κ.Ο. λόγος Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία  είχαν προ πολλών ετών επισημάνει τα παρακμιακά φαινόμενα στη σύσταση και λειτουργία των διαφόρων ποικιλώνυμων συγκροτημάτων ( Μη  Κυβερνητικές Οργανώσεις , Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου  Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ,Αστικές Μη Κερδοσκοπικές  Εταιρείες και άλλα με διαφόρους τίτλους  εμφανιζόμενα ). Στα συγκροτήματα αυτά  το ανήμπορο Κράτος μας  είχε αναθέσει διαχρονικά και παρέχοντάς  τους πλούσια τα ελέη του, να αναλάβουν εκείνα ,  τις δικές του , από το Σύνταγμα προβλεπόμενες,  υποχρεώσεις. Να  φροντίζει, δηλαδή, και να  υπερασπίζεται  την Υγεία του Λαού και να εποπτεύει όλους ,όσοι παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες , ιδιαίτερα δε όταν τους χρηματοδοτεί το ίδιο. Τα παρακμιακά αυτά φαινόμενα φαίνεται να συνεχίζονται ,  έλαβαν μάλιστα ευρεία δημοσιότητα  με τη συνήθη μεγαλοστομία και ανευθυνότητα  ,προς άγρα τηλεθέασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης . Τα πολιτικά μας Κόμματα εξ άλλου  ,( Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση , Μείζων  και Ελάσσων) είναι έτοιμα , φοβάμαι, να πάρουν θέση μάχης σε ένα θέμα που θα έπρεπε , αντίθετα,  να αναζητούν σημεία συναίνεσης . Τα πραγματικά γεγονότα  έτσι συσκοτίζονται, η αναζήτηση  της αλήθειας δυσχεραίνεται, η σύγχυση επιτείνεται .Ο εντοπισμός και η τιμωρία ,πολιτική ή ποινική,   των διαχρονικά υπευθύνων, μεταξύ των οποίων  κύριοι είναι όσοι κατείχαν ή κατέχουν Κυβερνητικές θέσεις παραπέμπονται  στις Ελληνικές καλένδες . Με την ελπίδα, που ως γνωστό δεν λέει να πεθάνει, ότι κάτι μπορεί να συμβεί προς το καλλίτερο ή τουλάχιστο να αποτραπούν τα χειρότερα ,όπως η  απόφαση της Κυβέρνησης  να διακόψει τη χρηματοδότηση της «Κιβωτού»  ( που ελήφθη εκ των υστέρων , χωρίς ενδιαφέρον για την τύχη  των παιδιών που ζουν στις Δομές της   και μάλλον προς κατευνασμό του απληροφόρητου εκλογικού σώματος και απόσειση των δικών της ευθυνών  ) ,  φέρω στη δημοσιότητα  από το πλούσιο σχετικά με το θέμα αυτό προσωπικό μου αρχείο , απόσπασμα εγγράφου της Ε.Ψ.Ε που στάλθηκε πριν από έντεκα χρόνια  στον τότε Υπουργό Υγείας  κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τώρα σημαίνον στέλεχος του Πασόκ-Κίνημα Αλλαγής   και που κοινοποιήθηκε  επίσης στους: Πρωθυπουργό Κύριο Γιώργο Παπανδρέου Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κύριο Αντώνη Σαμαρά Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Κυρία Αλέκα Παπαρήγα Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Κύριο Γιώργο Καρατζαφέρη Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κύριο Αλέξη Τσίπρα Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Κύριο Φώτη Κουβέλη Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Κύριο Δημήτριο Κρεμαστινό   Με Θέμα: : Η Εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης « Πρέπει να σας ενημερώσουμε, για ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία και την εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και για τα οποία υπηρεσιακοί παράγοντες , θεσμικοί ή εξωθεσμικοί σύμβουλοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και άλλοι που επηρεάζουν αμέσως ή εμμέσως , ανιδιοτελώς ή ίσως και ιδιοτελώς τις αποφάσεις της παραλείπουν , άγνωστο για πιο λόγο, να σας ενημερώσουν ή σας ενημερώνουν ανεπαρκώς , επιλεκτικά , με στρεβλό ή αναξιόπιστο τρόπο.. Και να σας προειδοποιήσουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι εάν αυτό εξακολουθήσει να συμβαίνει θα οδηγηθείτε και σεις σε λανθασμένες επιλογές και αποφάσεις που θα καταλήξουν εκεί όπου κατέληξαν και οι αποφάσεις των προκατόχων σας. Δηλαδή στην για ακόμη μια φορά κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων υπέρ των ολίγων και ισχυρών και σε βάρος των πολλών και αδυνάτων, τη στρεβλή και λιπώδη διόγκωση του Ιδιωτικού τομέα και σε πέραν παντός ανεκτού ορίου καχεξία του Δημόσιου . Τελικά δε στην ηθική αλλά ακόμη και την βιολογική εξουδετέρωση ((όπως συνέβη στα Λεχαινά αλλά κατά πάσα πιθανότητα και αλλού) όλο και πιο φτωχών και όλο περισσότερων , αδύναμων και ειρηνικών ανθρώπων που χτυπήθηκαν από βαριά αρρώστια , τον κοινωνικό αποκλεισμό τους και την πλήρη και από όλους εγκατάλειψη. Οφείλουμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε , να σας επισημάνουμε αλλά και να σας προειδοποιήσουμε ότι:
  1. Σχετικά με τους ψυχιάτρους και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.
Σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα, το Νόμο και τις κοινωνικές παραδοχές και απαιτήσεις βασικό και σε πολλές περιπτώσεις κυρίαρχο ρόλο σε θέματα Ψυχικής Υγείας έχουν οι ψυχίατροι. Και αυτοί θα κληθούν να υλοποιήσουν κατά μεγάλο μέρος .τους σχεδιασμούς και τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και αφορούν τους ψυχικά πάσχοντες Και μάλιστα από τις περισσότερο κομβικές και υπεύθυνες θέσεις . Και είναι αυτοί που έχουν την πρώτη και βασική ηθική και ποινική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει σε βάρος των ψυχικών πασχόντων , παραβιάζει τα απαράγραπτα δικαιώματά τους και σφραγίζει τη ζωή και τη μοίρα τους. Και είναι αυτοί που πρώτοι και με αυστηρότητα θα κληθούν να λογοδοτήσουν στον καθένα πάσχοντα ξεχωριστά, στους οικείους του, στο κοινωνικό σώμα , τον ποινικό Νόμο και , κυρίως. στη συνείδησή τους. Ουδεμία λοιπόν ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι εφικτή με αποφάσεις που λαμβάνονται εκ των άνω , χωρίς να επιδιώκεται όχι απλώς η συναίνεση αλλά και η ενεργός και ενθουσιώδης συμμετοχή τους Όσοι λοιπόν αγνοούν ή υποβαθμίζουν το ρόλο των ψυχιάτρων και την ύπαρξη, τις επισημάνσεις , τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας του κορυφαίου επιστημονικού οργάνου που επί σχεδόν τριάντα χρόνια τους εκπροσωπεί ,ή επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να περιθωριοποιήσουν το έργο και το θεσμικό της ρόλο, κακώς πράττουν και κακώς σας συμβουλεύουν…. Η παραγνώριση και η ταπεινωτική απώθηση μακράν από τους σχεδιασμούς και τα κέντρα των αποφάσεων του κορυφαίου Επιστημονικού Οργάνου που εκπροσωπεί τους ψυχιάτρους της χώρας είναι επομένως παντελώς ανεπίτρεπτη. Και οφείλουμε να σας επισημαίνουμε ότι αναλαμβάνετε μεγάλη ηθική ευθύνη εάν και σεις συνεχίσετε , και μάλιστα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς , την διαχρονικά απαράδεκτη πρακτική των προκατόχων σας και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου σας.
  1. Σχετικά με τις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές εταιρείες
Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ( ένα είδος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ( που δηλώνουν μη Κυβερνητικά αλλά χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Κυβέρνηση) έπαιξαν σπουδαίο ρόλο ( το εάν θετικό ή αρνητικό είναι προς απόδειξη) στην εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης , ιδία δε στα πλαίσια του Προγράμματος «Ψυχαργώ(ς)». Διεκδικούν να συνεχίσουν το ίδιο. Στην Επιτροπή άλλωστε που συγκροτήσατε πρόσφατα για την αναθεώρηση του Προγράμματος « Ψυχαργώ» 2011-2020 εκπροσωπούνται επαρκώς και από καίριες θέσεις. Σχετικά σας γνωρίζουμε ότι: 2.1. Κάποιες από αυτές τις Μ.Κ.Ο. έπαιξαν σημαίνοντα και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοποριακό ρόλο στην προς την ορθή κατεύθυνση εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Κάποιες άλλες όμως ξεπήδησαν από το πουθενά, γιγαντώθηκαν ως η άμμος της θάλασσας , επελέγησαν με αδιαφανείς διαδικασίες, χρηματοδοτήθηκαν αφειδώς , στεγάζουν ασθενείς χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εισαγωγή σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας και λειτούργησαν για χρόνια ( ίσως δε και λειτουργούν ακόμα) χωρίς άδεια λειτουργίας ή με άδεια που τους χορηγήθηκε εκ των υστέρων . Και βέβαια χωρίς καμιά αξιόπιστη επίβλεψη του τρόπου λειτουργίας και της διαχείρισης της χρηματοδότησής τους. Όσα εξ άλλου εσχάτως αποκαλύφθηκαν για τις Μ.Κ.Ο συμβαίνουν ίσως και για όσες  δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και ο σχετικός έλεγχος είναι αναγκαίος…» Προσωπικά προσυπογράφω και σήμερα έντεκα χρόνια μετά  από την πρώτη γραφή του , το έγγραφο αυτό, όπως άλλωστε και πολλά άλλα  «Γράμματα στην εξουσία» που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν.
Σχετικές Αναρτήσεις