Ανακοίνωση του Κλάδου Αυτοκαταστροφικών Συμπεριφορών της ΕΨΕ για τη 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών
Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία κάθε χρόνο – περίπου ένα άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα, με το 75% των αυτοκτονιών συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα. Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μπορεί να λάβει χώρα σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι τα υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Σε ορισμένες χώρες, ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά βρίσκονται στους νέους. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-29 ετών παγκοσμίως. Περισσότεροι άντρες χάνουν της ζωή τους από αυτοκτονία σε σχέση με τις γυναίκες. Στις πλουσιότερες χώρες, τρεις φορές περισσότεροι άντρες πεθαίνουν από αυτοκτονία από τις γυναίκες (3-4:1). Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι νεαροί ενήλικοι και οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας από τα αντίστοιχα σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Οι γυναίκες άνω των 70 ετών έχουν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία από τις γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών.
Σημαντικό σημείο για τη μείωση των θανάτων από αυτοκτονία είναι και η δέσμευση των εθνικών κυβερνήσεων για τη θέσπιση και εφαρμογή ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης. Η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση στην ψυχική νόσο και ο περιορισμός της πρόσβασης σε μέσα τέλεσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του Δείκτη Αυτοκτονίας στο γενικό πληθυσμό. Άλλα σημαντικά μέτρα αφορούν στον τρόπο προβολής του φαινομένου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αποφυγή δραματοποίησης και «διαφήμισης» της αυτοκτονία και η αποφυγή ρητής περιγραφής των χρησιμοποιούμενων μεθόδων. Επίσης η έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των διαταραχών χρήσης ουσιών σε κοινότητες και ιδιαίτερα στους νεότερους πληθυσμούς, μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό μέτρο στην πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Ο ΠΟΥ συνιστά οι χώρες να εμπλέκουν μια σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης, συντονισμένης δράσης για την πρόληψη του φαινομένου της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Υψηλού επιπέδου δέσμευση απαιτείται όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά και όσον αφορά στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια και δικαιοσύνης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών, στις 10 Σεπτεμβρίου , παρέχει μια ευκαιρία για κοινή δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς και την ανάληψη δράσεων πρόληψης σε όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδιαφέρον των προγραμμάτων υγείας και των πολιτικών παγκοσμίως έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, η ψυχική υγεία και η πρόληψη των αυτοκτονιών θα πρέπει να παραμείνει ενεργά σε πρώτη προτεραιότητα καθώς υπάρχουν τα μέσα και η επιστημονική γνώση για την αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων και την πρόληψη της αυτοκτονικότητας.
Ο Κλάδος Αυτοκαταστροφικών Συμπεριφορών
Κ. Παπλός Θ. Παπασλάνης Δ. Καραΐσκος