Ανάρτηση κ. Χ. Βαρουχάκη

Πειραιάς 6 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Από το έτος 2002 προσπαθώ μάταια να πείσω τις κατά καιρούς διοικήσεις του Ψ.Ν.Α. ,ότι τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στα ιστορικά των αρρώστων που νοσηλεύτηκαν σ’ αυτό ,τα εκατό περίπου χρόνια της λειτουργίας του , με την συγκέντρωση και την κατάλληλη επεξεργασία τους , θα μπορούσαν να αναδείξουν με ακρίβεια την αρνητική αλλά και την θετική πλευρά των ασύλων και επίσης την επίδραση των νοσολογικών ,επιδημιολογικών πολιτιστικών ,οικονομικών και πλήθους άλλων κοινωνικών παραγόντων στην εξέλιξη της σοβαρής ψυχικής διαταραχής και στη ζωή και τη μοίρα των ψυχικά πασχόντων. Και επίσης να συντελέσουν καίρια στην καλλίτερη οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που θα βασιζόταν σε έγκυρα στοιχεία. Ενημέρωνα επίσης τις διοικήσεις αλλά και τα άλλα συλλογικά όργανα του Νοσοκομείου, ότι έθετα στη διάθεσή τους το κατάλληλο για το σκοπό αυτό λογισμικό , αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς μου με την συνεργασία του Πολυτεχνείου της Αθήνας.
Χρειάστηκε να περιμένω αρκετούς μήνες και να χρησιμοποιήσω τη δικαστική οδό για να λάβω και την απόφαση της παρούσας Διοίκησης του Νοσοκομείου που την απέρριψε χωρίς να ρωτήσει κανένα.
Παρά την απογοήτευσή μου από την τύχη που είχε η πρότασή μου, δεδομένου μάλιστα ότι και οι συνάδελφοί μας στο Ψ.Ν.Α. αδιαφόρησαν, επιχειρώ μια ακόμα προσπάθεια. .
Ενημέρωσα λοιπόν το Δ.Σ. της Εταιρείας μας ,( το οποίο μάλιστα και είχε υποστηρίξει την πρότασή μου με επιστολή του στη Διοίκηση του Ψ.Ν.Α.), για την εξέλιξη της υπόθεσης . Θεωρώ όμως χρήσιμο να ενημερώσω και όλους τους συναδέλφους για την πρότασή μου , με την ελπίδα κάποιοι να ενδιαφερθούν και ίσως να μπορέσουν να πράξουν κάτι για την υλοποίησή της.
Συνοψίζω λοιπόν:
1. Η πρότασή μου προβλέπει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που έχουν καταγραφτεί στα ιστορικά των νοσηλευθέντων και νοσηλευομένων ασθενών ( π.χ.- και μόνο ενδεικτικά- : Φύλο , νόσημα, θεραπευτική αγωγή, ηλικία , τόπος καταγωγής και τόπος κατοικίας , διάρκεια νοσηλείας , διαδικασία εισαγωγής ( εκούσια ή μη), αιτία εξόδου , ηλικία κατά το θάνατο και αιτία θανάτου, θεράπων ιατρός, νοσηλευτικό περίπτερο νοσηλείας ή άλλη στεγαστική δομή, διάρκεια παραμονής εκτός νοσοκομείου των επανεισαγομένων και πλήθος άλλα)
2. Το λογισμικό που θέτω στη διάθεση των ερευνητών επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων που θα καταχωρηθούν , με τρόπο που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών εξαιρετικής σημασίας. Και να δοθούν απαντήσεις σε πλήθος ερωτήματα –από τα ποιο απλά μέχρι τα ποιο σύνθετα- που βέβαια θα έθεταν όσοι τους αρέσει να ρωτούν και νοιάζονται να μαθαίνουν ή σκέπτονται να οργανώσουν καλλίτερα τις; Ψυχιατρικές Υπηρεσίες της χώρας .( Π.χ. Ένα απλό: Πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες νοσηλεύτηκαν από τη ίδρυση του Ψ.Ν.Α. μέχρι σήμερα; Υπάρχει διαφορά σε αυτούς τους αριθμούς για τους νοσηλευθέντες στο Δρομοκαϊτειο, το Ψυχιατρείο της Κρήτης ,το Ψυχιατρείο της Λέρου, της Κέρκυρας ,της Θεσσαλονίκης; Η υπεροχή των ανδρών που διαπιστώθηκε από άλλες έρευνες της ομάδας που συντόνιζα στο «Δαφνί» εξακολουθεί να υφίσταται , υπάρχει και στα άλλα ψυχιατρεία, πως εξηγείται;. Και ένα άλλο περισσότερο σύνθετο: Πόσοι και ποιοι άντρες ( ή Γυναίκες), καταγόμενοι από το Νομό Αρκαδίας ( ή οποιοδήποτε άλλο Νομό) , πάσχοντες από σχιζοφρένια ( ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα) ,ηλικίας 30 ετών ( ή οποιασδήποτε άλλης ηλικίας) πέθαναν στο Δαφνί την περίοδο 1940-1945 (ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο), ποια ήταν η αιτία θανάτου τους , σε ποιες θεραπείες είχαν υποβληθεί ,σε ποια Κλινική νοσηλεύτηκαν κ.τ.λ. Οι εργασίες αυτές , πέραν από τα γενικότερα οφέλη που σας εξέθεσα ήδη , θα ευνοούσαν την επιστημονική εξέλιξη στελεχών του Ψ.Ν.Α αλλά και άλλων ψυχιατρικών νοσοκομείων εάν επιθυμούσαν να τις αναλάβουν Και επίσης να αναδείξουν το ερευνητικό έργο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που – ας μη το ξεχνάμε- είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ύπαρξής τους .
3. Το λογισμικό αυτό επιτρέπει την συνέχιση του απογραφικού έργου της ερευνητικής ομάδας που συντόνιζα δεδομένου ότι επιτρέπει την απογραφή των νοσηλευομένων οποιαδήποτε ημερομηνία. Απογραφές των νοσηλευομένων τα τελευταία χρόνια και η σύγκριση των δεδομένων τους με αυτά παλαιότερων απογραφών και ιδία της απογραφής του 1994 θα μας έδινε πολύτιμα ερείσματα για την οργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε προφανώς καλλίτερες βάσεις από αυτές που υπονοούνται στις κυκλοφορούσες εσχάτως εκθέσεις και τα σχέδια επί χάρτου , που απλά υποδηλώνουν ότι αυτοί που τα συνέταξαν αγνοούν τα όσα στην πραγματικότητα συμβαίνουν..
4. Η καταχώρηση των δεδομένων στη βάση είναι μια επίπονη και χρονοβόρα εργασία που μπορούν να αναλάβουν μόνο πρόσωπα με τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα και που ασφαλώς διαθέτουν επί πλέον το τεκμήριο της επαγγελματικής εχεμυθείας, ενέχει δε προφανώς σημαντικό κόστος. Έχοντας σχετική πείρα έχω υπολογίσει το κόστος αυτό σε εκατόν εξήντα χιλιάδες Ευρώ το δε χρόνο παράδοσης σε τέσσερις μήνες αν το έργο της καταχώρησης των δεδομένων αναλάβουν πενήντα εργαζόμενοι. Μια δειγματοληπτική καταχώρηση σημαντικού αριθμού ( περίπου χιλίων) φακέλων με τα ιστορικά των ασθενών είναι όμως απολύτως απαραίτητη για τον ακριβέστερο δυνατό υπολογισμό του κόστους του έργου και του χρόνου παράδοσής του.
5. Εάν ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση του έργου , θα μπορούσαν να αναζητηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης , όπως π.χ. με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. .
Θέλω να προσθέσω τέλος ότι με πολύ χαρά μου θα έβλεπα προτάσεις για τη βελτίωση του λογισμικού ώστε να μπορούν να απαντηθούν και άλλα ερωτήματα. πέραν αυτών που προβλέπει το υπάρχον.

Χάρης Βαρουχάκης