Δελτίο τύπου της ΕΨΕ για την απαγόρευση συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς

Αθήνα 7/2/2022

Ως Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς που θα ισχύσει από 1 Μαρτίου.

Η συνταγογράφηση μιας διαγνωστικής εξέτασης ή ενός φαρμάκου στην ιατρική αποτελεί τη συνέχεια μιας διαγνωστικής διαδικασίας, η αποδοχή δε της ανάγκης λήψης ενός φαρμάκου από τον ασθενή, ιδιαίτερα στην ψυχιατρική, βασίζεται στη θεραπευτική σχέση και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον θεράποντα γιατρό του.

Εν μέσω πανδημίας από τον SARS COV 19, θα πρέπει να τονιστεί ότι και οι δημόσιες ψυχιατρικές δομές έχουν επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό λόγω και των αυξημένων αναγκών αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των συμπολιτών μας που αυτή προκάλεσε. Δύσκολα, συνεπώς, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν έγκαιρα στο καθήκον εξέτασης και συνταγογράφησης των
ανασφάλιστων πολιτών που παρακολουθούνται από ιδιώτες γιατρούς. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος τελικά οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος των εξετάσεών και των φαρμάκων τους.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας