Διαδικτυακή Ημερίδα του Κλάδου Ψυχικής Υγείας Γυναικών & Ψυχιατρικής της Αναπαραγωγής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, 8/3/2022
Διαδικτυακή Ημερίδα
Κλάδου Ψυχικής Υγείας Γυναικών & Ψυχιατρικής της Αναπαραγωγής
8 Μαρτίου 2022
Ώρα 09.00-11.00
Link σύνδεσης:
https://psych.webex.com/psych/j.php?MTID=m2c47481db664918b5c16d02e3a15f892
Ταυτόχρονη μετάδοση της Ημερίδας στο κανάλι της ΕΨΕ στο YouTube
O «Κλάδος Ψυχικής Υγείας Γυναικών και Ψυχιατρικής της Αναπαραγωγής» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας διοργανώνει στις 8 Μαρτίου 2022 -Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών (International Women’s Day)- ημερίδα με θέμα: «Περιγεννητικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στη Δημόσια Περίθαλψη: Παρόν και Μέλλον».
Η κύηση και η λοχεία σηματοδοτούν για τις γυναίκες, αλλά και για τις οικογένειές τους, περιόδους με αυξημένες ανάγκες σωματικής και ψυχολογικής φροντίδας. Στη διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου, δηλαδή κατά την κύηση και ένα χρόνο μετά τον τοκετό, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν διαταραχές από όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας. Ένα σημαντικό ποσοστό 10 – 20% των γυναικών αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές εκτός από την επιδείνωση της ψυχικής υγείας της ίδιας της γυναίκας-μητέρας, έχουν επιπτώσεις στην μαιευτική φροντίδα και στην ομαλότητα του τοκετού, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση στο συναισθηματικό δεσμό μητέρας – παιδιού και στη μετέπειτα ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξή του. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό πλέον ότι οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής στη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής αφήνουν μακροχρόνια σημάδια στην ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.
Έχοντας κατά νου ότι συμβάλλοντας στην καλύτερη περιγενννητική ψυχική υγεία, φροντίζουμε όχι μόνο για την ψυχική υγεία των ασθενών μας και των οικογενειών τους, αλλά επιπρόσθετα για την ψυχική υγεία των επόμενων γενεών, σας προσκαλούμε σε αυτή την ημερίδα. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε την παροχή υπηρεσιών περιγεννητικής ψυχικής υγείας σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο και τη δυνατότητα παρέμβασης σε επίπεδο πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκύπτουν στην κύηση και στη λοχεία.
Πρόγραμμα Ημερίδας:
9.00-9.30 Χαιρετισμοί/Εισαγωγή
Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας
Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας
Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
Νικόλαος Στεφανής, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δ/ντης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ
Συντονίστρια:
Αγγελική Λεονάρδου, Πρόεδρος του «Κλάδου Ψυχικής Υγείας Γυναικών και Ψυχιατρικής της Αναπαραγωγής» της ΕΨΕ
9.30-10.45 Ομιλητές/τριες:
Γιάννης Ζέρβας: Η εμπειρία από τις δύο δεκαετίες λειτουργίας του Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Αικατερίνη Αρβανίτη: Η διεθνής εμπειρία από τις Μονάδες Νοσηλείας Μητέρας-Βρέφους.
Αρετή Σπυροπούλου: Σοβαρές ψυχικές διαταραχές στην κύηση και στη λοχεία. Επιπτώσεις στην οικογένεια.
Trudi Seneviratne: The experience of the Channi Kumar MBU, London.
Ian Brockington: An overview of the perinatal psychiatric disorders.
10.40-11.00 Συζήτηση
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 στις 9 το πρωί και θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.