Επιστολή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα ιατρεία

Αθήνα 10/12/2020

Η αντιμετώπιση της πανδημίας στα ιατρεία μας

  Αγαπητοί συνάδελφοι, Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έκανε επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας των ιατρείων μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας συγκυρίας. Για να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς μας,  για μεγάλο ακόμα διάστημα. Έχουν αναρτηθεί οδηγίες από: -Τον Π.Ι.Σ. και τις Ενώσεις Παθολόγων και Λοιμοξιολόγων Ελλάδος οδηγίες για την αντιμετώπιση του covid-19 στην πρωτοβάθμια περίθαλψη: https://pis.gr/107766/οδηγίες-και-αλγόριθμος-για-διαχείρισ/ -Την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ : Οδηγός για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω  covid-19 https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/odigos_apomonosi.pdf -Την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία οδηγίες για ύποπτα περιστατικά ή πάσχοντες από covid-19 κατ΄οίκον http://www.hts.org.gr/news/newsid510/910 Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι: τα μέλη του Ι.Σ.Α. μπορούν να κάνουν το μοριακό τεστ για τον covid-19 (PCR) κάθε Τρίτη και Πέμπτη στον 3ο όροφο των γραφείων του Ι.Σ.Α. 10.30-13.30. Η διατήρηση ευχερούς τηλεφωνικής επαφής  είναι κεντρικής σημασίας για την παρακολούθηση των ασθενών μας, ενώ η τηλεψυχιατρική κάλυψη έχει προσφέρει πολλά αλλά έχει αναδείξει και σημαντικά προβλήματα τεχνικής κάλυψης και εμπιστευτικότητας των συνδιαλέξεων. Για να μπορεί η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία να  είναι στο ύψος των περιστάσεων θεωρούμε απαραίτητο να σας υποβάλλουμε τα παρακάτω ερωτήματα και με τις απαντήσεις σας να προσαρμόσουμε τις δράσεις της εταιρείας μας: Ερωτήματα:
  1. Η τήρηση των μέτρων που έχουν προταθεί είναι ευχερής ;
  2. Έχετε προτάσεις για συμπληρωματικά μέτρα ;
  3. Έχετε κρούσματα covid -19 στο περιβάλλον ή τους ασθενείς σας ;
  4. Ποια συμπληρωματικά μέτρα στήριξης για τους ύποπτους για covid 19 ασθενείς ή τους πάσχοντες κατ΄ οίκον θα προτείνατε ;
  5. Σε περίπτωση πάσχοντος συναδέλφου ποια μέτρα στήριξης θα μπορούσε να διαθέτει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία ;
  6. Προβλέπετε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας  σε σύνδεση με την πανδημία ;
  7. Άλλη παρατήρηση:…………………………………………………………………….
Αν έχουμε τις απαντήσεις σας εντός δεκαημέρου στο psych@psych.gr  θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα με συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς  τα ζητήματα επαγγελματικής λειτουργίας αλλά και ψυχικής υγείας που  συνδέονται με τις διάφορες συνέπειες της παρούσας πανδημίας αναμένονται  από την διεθνή βιβλιογραφία να είναι πολύ σημαντικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

 
Σχετικές Αναρτήσεις