Νεκρολογία για την Άννα Ποταμιάνου από τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Δ. Πλουμπίδη

Άννα Ποταμιάνου 1926-2021Στις 28.8.2021 έφυγε από την ζωή η Αννα Ποταμιάνου, το γένος Πιπινέλη. Γεννήθηκε το 1926 στον Πειραιά. Σπούδασε φιλοσοφία, αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών και ψυχολογία στη Σορβόννη. Εκπαιδεύθηκε στην ψυχανάλυση από την Ψυχαναλυτική Εταιρεία Παρισίων(SPP), στην ψυχοσωματική από Ινστιτούτο Ψυχοσωματικής του Παρισιού (IPSO – P. Marty) και στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών Παρισίων (CFPP). Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Αθηνών (1958) με θέμα «Τα αίτια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς». Διδάσκουσα ψυχαναλύτρια της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου Παρισίων και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ψυχοσωματικής Ενώσεως.

Διαθέτει πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο για την ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική με πλούσιες αναφορές στην αρχαία Ελληνική γραμματεία και την φιλοσοφία. Το 2019 κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο βιβλίο της «Η ποίησις των ονείρων» (εκδ. Ίκαρος).

Σε ότι αφορά την οργάνωση των ψυχιατρικών υπηρεσιών το έργο της Άννας Ποταμιάνου είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σε αυτήν οφείλεται η ίδρυση το 1956, με φορέα το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα, αυτού που ονομάζουμε σήμερα Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών(ΕΚΕΨΥΕ), πρωτοπόρο στην εξωνοσοκομειακή κλινική, ψυχοθεραπευτική και κοινωνική φροντίδα των ψυχικά ασθενών. Επίσης ίδρυσε Κέντρο Θεραπευτικής Παιδαγωγικής, δηλαδή σχολείο για παιδιά με νοητική υστέρηση, το «Στουπάθειο», προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό ανεξαρτήτως των πολιτικών του πεποιθήσεων και το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα τη λειτουργία του.

Διεύθυνε το ΕΚΕΨΥΕ από το 1956 ως το 1968 και από το 1974 ως το 1978. Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας από το 1998 ως το 2002.

Έχει τιμηθεί με τα Μετάλλια της Ελληνικής Αντιστάσεως και του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και με διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών και των Φίλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.