Νεκρολογία για τον Θανάση Ζη από την Ψυχίατρο Μάγδα Λιακοπούλου, Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΘΑΝΑΣΗ Π. ΖΗ (1945- 2021)

Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 απεβίωσε ο ψυχίατρος Θανάσης Π.Ζής, στο Vancouver της British Columbia του Καναδά.

Ο Θανάσης Π.Ζής υπήρξε Καθηγητής και Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της BritishColumbia (UBC) 1997-2006,
και Προσωρινός Διευθυντής από το 2010-2011.

Ο Θανάσης Π. Ζης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1945.Ο πατέρας του ,ο αξιόλογος Ψυχίατρος Παναγιώτης Ζής είχε διορισθεί εκεί Διευθυντής του Ψυχιατρείου Κερκύρας το 1939. Ο Θανάσης εισήλθε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και απεφοίτησε με Άριστα το 1969. Μετά την ολοκλήρωση του στρατιωτικού διορίστηκε το 1970 στο Ψυχιατρείο Κέρκυρας για να υπηρετήσει το αγροτικό ιατρείο αλλά απελύθη από την τότε επικρατούσα πολιτική κατάσταση ως αριστερός.Μή δυνάμενος να ολοκληρώσει το αγροτικό και να κάνει ειδικότητα στην Ψυχιατρική, μετανάστευσε στον Καναδά ως Post Doctoral Fellow στο ερευνητικό εργαστήριο των Patrick και Edith McGeer στο Τμήμα Ψυχιατρικής του UBC. Αφού έκανε στo UBC την ειδικότητα της Ψυχιατρικής , έγινε δεκτός για ένα τριετές Fellowshipστην Ψυχοβιολογία των Συναισθηματικών Διαταραχών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στην Bethesda, Maryland,USA, κάτω από τον Frederick Goodwin και εν συνεχεία (1979-1985) υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, Ann Arbor,και στο UBC (1985- 1988). Τέλος, ήταν μόνιμος Καθηγητής στο UBC από το 1988-2012 .Κατά την περίοδο αυτή υπήρξε Διευθυντής του Προγράμματος Διαταραχών Συναισθήματος (1993-1997) και εν συνεχεία έγινε Διευθυντής του Τμήματος της Ψυχιατρικής.

Κατά την μακρά σταδιοδρομία του των 40 χρόνων ο Θανάσης Ζής συνεισέφερε σε τομείς της Ψυχιατρικής όπως η πορεία της διπολικής διαταραχής, η νευροενδοκρινολογία και άλλες βιολογικές πλευρές των διαταραχών διάθεσης, η ηλεκτροσπασμοθεραπεία και οι επιπτώσεις της, συγγράφοντας πάνω από 100 αξιολογημένες εργασίες. Η εργασία μάλιστα που συνέγραψε με τον F.Goodwinγια την πορεία των συναισθηματικών διαταραχών (1979) παραμένει ως σήμερα κλασσική. Κατά την περίοδο που ήταν Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος υπήρξε αξιόλογη ανάπτυξη, συνοδευόμενη απόσημαντικά επιτεύγματα μεταξύ των οποίων και η ίδρυση τουΙνστιτούτου Ψυχικής Υγείας του UBC, του οποίου υπήρξε Διευθυντής το 2011.

Ο Θανάσης Ζής ήταν πολύπλευρος άνθρωπος. Είχε, από νεαρή ηλικία, πάθος και βαθιά κατανόηση της κλασσικής μουσικής, της όπερας και του μιούζικαλ.’Hταν βασικός υποστηρικτής της συμπαραγωγής από το Τμήμα της Ψυχιατρικής και από το OperaEnsemble του UBC, τo 2008, της όπερας « Thedreamhealer« βασισμένης στην ζωή του CarlJung. Ήταν επίσης λάτρης της καλλιέργειας τριαντάφυλλων , της φωτογραφίας και του ψαρέματος, της ανάγνωσης βιβλίων και ιδιαίτερα της ποίησης. Πάντα παρακολουθούσε τα πολιτικά πράγματα και οπωσδήποτε τα ελληνικά. Ο Θανάσης Ζής αφήνει πίσω του την σύζυγό του, Κατερίνα Δοροβίνη-Ζή. Καθηγήτρια Παθολογοανατομίας στο UBC, τα τρία παιδιά του και τον αδελφό του Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας Βασίλη Ζή.

Θα θυμόμαστε όλοι τον Θανάση για την χαρισματική προσωπικότητά του και για την προσφορά του στην Ψυχιατρική.

Μάγδα Λιακοπούλου
Παιδοψυχίατρος- Ψυχίατρος